Fotbalul contribuie la sanatate si dezvolta abilitatile sociale

Un grup de cercetatori din cadrul Departamentului de Stiinte ale Sportului de la Universitatea din Copenhaga sub conducerea prof. Peter Krustrup au facut public in urma cu ceva vreme raportul care scoate in evidenta importanta practicarii fotbalului de catre amatori.
Din echipa de cercetare au facut parte nu mai putin de 50 de cercetatori din 7 tari si s-a desfasurat pe o perioada de timp de 3 ani si a presupus o serie de de studii asupra unor grupuri diferite de barbati, femei si copii impartiti in 3 esantioane: unul care a practicat fotbalul, un altul care a fost pus doar sa alerge si un al treilea care a reprezentat grupul de control.

Rezultatele au fost unele remarcabile in ceea priveste efectul fotbalului asupra amatorilor cu varste cuprinse intre 9 si 77 de ani.

Prof. Peter Krustrup concluzioneaza intr-unul din articolele publicate in urma studiului faptul ca “fotbalul este cel mai popular sport de echipa care contine factori motivationali si sociali care contribuie la mentinerea unei vieti active din punct de vedere fizic”.


  • Studiile prezentate demonstreaza ca fotbalul practicat de amatori, cunoscut in Romania si sub numele de minifotbal, in jur de 2-3 ore pe saptamana ajuta intregul sistem cardiovascular si muscular, dar si metabolismul indiferent de gen, varsta sau gradul de experienta.

Astfel fotbalul practicat recreational pe terenurile de minifotbal reduce in mod categoric riscul bolilor cardiovasculare, dar si a fracturilor, din acest punct de vedere fiind in mod clar superior joggingului, sustine acelasi raport de cercetare.

  • Totodata studiul arata ca fotbalul de agrement, desfasurat pe spatii restranse, minifotbalul, poate fi caracterizat ca avand o inalta componenta aerobica situata la un ritm cardiac de 80-85% fata de valoarea maxima inregistrata la jucatorii profesionisti de fotbal.

In plus, alergarile de mare viteza, sprinturile, sariturile si intoarcerile asigura jucatorului de minifotbal o inalta utilizare a muschilor si oaselor. Aceasta forma de agrement duce implicit si la o pierdere mare de grasime.

“Aceste rezultate confirma stiintific faptul ca demersul Asociatiei Romane de Minifotbal in a aduce cat mai multe persoane pe terenul de minifotbal poate contribui la starea de sanatate a intregii populatii si sunt sigur ca beneficiile fotbalului pentru amatori nu se opresc aici. Cu siguranta cercetarea stiintifica ne v-a demonstra si alte aspecte pozitive la care putem ajunge prin practicarea minifotbalului 1-2 ore pe satamana. Toate acestea ca sa nu mai vorbim de conceptul de integrare prin sport care sta la baza tuturor actiunilor noastre”, ne-a declarat Razvan Burleanu presedintele Asociatiei Romane de Minifotbal care numara in prezent peste 20.000 de practicanti de fotbal amator implicati in campionate la nivel local de-a lungul intregului an.
Flag Counter

Header Ads

Topindex.ro - Director web Top25.ro
Web Top Gratuit
Web Top Gratuit
Reaver.ro - Director Web SEO cu transfer de Page Rank Arhivarul, motor de cautare si director web romanesc Director web Catalog web util Bloguri, Bloggeri si Cititori SEO Romania I'm listed in News & Media SEO