Cine are nevoie de miscare? Toata lumea! In doze mai puternice saumai slabe, „administrat” cu o frecventa si o intensitate mai mare sau maimica, cu totii avem nevoie de „medicamentul” denumit efort fizic.Cercetarile o arata fara dubiu: necesitatea de a face miscare este adancinscrisa in codul nostru genetic, este o componenta esentiala a fiinteiumane, care ar trebui sa ne insoteasca pe tot drumul vietii. Studiiamanuntite au aratat faptul ca in diferite perioade ale existentei existaanumite tipuri de exercitii fizice menite sa asigure mentinerea sanatatii.
Copilaria (3-12 ani)
- Este o perioada in care lipsa exercitiilor fizice,la fel ca si alegerea lor gresita au consecinte dezastruoase asupradezvoltarii fizice a celor mici. Regula generala este: cat mai multamiscare in aer liber si exercitii fizice cat mai variate. Dar pentru asta estenecesar ca parintii sa renunte la prejudecata, din pacate adancinradacinata, ca sportul ii abate pe copii de la sarcinile scolare. Dincontra: folosirea constructiva a surplusului de energie pe care copiii il au va avea efecte mai multdecat salutare asupra dezvoltarii puterii de concentrare si a capacitatii de memorare. In primii ani aicopilariei, chiar de pe la 3-4 ani, copiii pot fi invatati sa inoate si sa mearga cu schiurile. In absentaunor forme organizate de sport e absolut necesar ca ei sa fie scosi la plimbare si pusi sa mearga pe jos, nu in brate. Spre 10-12 ani, este bine sa fie incurajate sporturile de echipa (volei, handbal,baschet, fotbal), precum si cele care dezvolta egal toate segmentele musculare (gimnastica,atletismul). Vor fi in schimb evitate sporturile care maresc prematur masa musculara, oprind astfelcresterea, ori cele care dezvolta mai mult anumite segmente corporale in detrimentul celorlalte:ciclismul, boxul, halterele, tenisul. Trebuie subliniat insa ca ne referim la aceste sporturi in conditiile incare sunt facute de performanta, cu antrenamente intensive, nu la variantele cu aspect de joaca aleacestor sporturi, variante care sunt benefice.
Pubertatea (12-18 ani)
- In acest interval de timp are loc un proces extrem de important, si anume,maturizarea sexuala. Este o perioada cand sportul constituie o reala necesitate, in conditii desedentarism aparand o dezvoltare fie intarziata, fie exagerata. De pilda, 70% din tinerii care sufera desterilitate au fost la varsta maturizarii sexuale predominant sedentari si s-au confruntat cusupraponderalitatea. Pentru a evita aceste fenomene, sunt recomandate in mod special sporturi caredezvolta toate segmentele musculare, cu accent pe musculatura abdominala si a picioarelor, care estebine sa fie antrenata in mod special in aceasta perioada. Se recomanda inotul, schiul, atletismul,gimnastica. Pot fi incepute in acest timp si exercitiile de forta usoare, facute moderat.
Adolescenta
(18-24 de ani) - Este perioada de consolidare a organismului, cand proceseleconstructive continua (mai ales la barbati), desi nu mai sunt atat de vizibile. In aceasta perioada,corpul este definit complet. Sportul are acum un rol de modelare a corpului, intr-o perioada cand aspectul exterior are o importanta foarte mare pentru adolescenti, confruntati cu primele lor iubiri,determinate in mare masura de felul in care arata fizic. Este momentul cand, dacasuntem interesati de aspectul lor, este bine sa descopere salile de fitness, precum sialte forme de miscare fizica facute sub indrumarea unui profesionist. Aerobicul sistretchingul pentru fete, judo si alte tipuri de arte martiale, pentru baieti, sunt catevaoptiuni ideale.
Varsta adulta (24-50 de ani)
- Constituie intervalul de timp in care sportul are unrol de intretinere extrem de important. Cu ajutorul miscarii fizice facute constant sementin elasticitatea si agilitatea corpului, se pastreaza nealterate capacitatilementale, se educa vointa si, nu in ultimul rand, este tinut sub control nivelul de stres.Studiile arata ca in prezent, peste 62% din managerii, oamenii de stiinta,informaticienii care au ajuns la inalte cote ale succesului profesional sunt practicantiperseverenti a diverse sporturi. Care sunt exercitiile fizice cele mai eficiente? Paletaeste foarte larga, de la alergari in aer liber, natatie sau schi, pana la arte martiale(care au fost „proiectate” asa incat sa poata fi practicate pana la varste mai inaintate),golf, drumetii montane, sporturi de echipa sau tenis. Regula cea mai buna este sa incercati mai multediscipline si sa practicati ce sport va place cel mai mult, pentru ca astfel veti evita plictiseala sisenzatia ca sportul devine o corvoada.
Peste 50 de ani
- In nici un caz nu putem numi aceasta varsta „batranete”. In mod normal, unorganism bine antrenat si corect alimentat este tanar la aceasta varsta. Dupa 50 de ani este maidegraba un moment al bilantului: daca ne-am mentinut pana la acest moment in forma si am facutconstant miscare, atunci trecerea pragului varstei a treia nu va aduce schimbari majore, va fi practicinsesizabila. In caz contrar insa, este momentul sa ne punem pe treaba sub indrumarea unuispecialist. Ne putem apuca de exercitii fizice dupa 50 de ani? Cu siguranta da, functionand si inaceasta situatie dictonul „Mai bine mai tarziu decat niciodata”. In Romania, din fericire, mai sunt incanumeroase baze de tratament in statiunile balneoclimaterice, unde exista personal medical calificat,care sa faca o evaluare a starii dvs. de sanatate si sa va prescrie tipul de exercitii cel mai adecvat. Catdespre efectele medicamentului numit sport in diferite afectiuni, vom discuta amanuntit in continuare.