Activitatile sportive benefice copilului dumneavoastra

Atletismul

Dezvolta cutia toracica si favorizeaza o buna respiratie, permitand organismului sa se oxigeneze din plin. Este exercitiul de preparare ideala a tuturor sporturilor. Dezvolta supletea si rezistenta.

Echilibreaza sistemul nervos. Face sa lucreze armonios toti muschii corpului. Contrar a ceea ce-si inchipuie unii parinti, atletismul convine perfect fetelor, carora le da suplete si silueta eleganta. Cursele de alergare constituie un foarte bun exercitiu pentru respiratie, circulatie, toti muschii corpului si reprezinta unul din cei mai buni stimulanti ai cresterii.
Aruncarea

Aruncarea dezvolta indemanarea, concentrarea si detenta. Pentru fete lansarea greutatii nu se recomanda inca la aceasta varsta, fiind necesare gesturi prea virile. In schimb aruncarea discului le convine perfect.

Saritura

Saritura dezvolta detenta; contribuie la formarea de muschi fini si lungi, caleste gleznele si fortifica articulatiile gambelor.

Natatia

Natatia se recomanda atat la baieti cat si la fete. Dintre toate sporturile, inotul este cel mai complet. Are marele inconvenient ca se practica in cea mai mare parte a anului in interior.

Trebuie completat cu o activitate in aer liber. Da o capacitate respiratorie exceptionala, redreseaza spatele si intareste musculatura care sustine coloana vertebrala.

Stilurile de inot "bras" si "spate" sunt exercitii excelente pentru corectarea unor deformari ale spatelui. Din contra, stilul craul (crowl)sau miscarea picioarelor se face in alt ritm decat acela al bratelor, capul ramanand cat mai mult sub apa, nu este recomandat.

Natatia favorizeaza cresterea in lungime si extensia muschilor. La fetitele cu gambe rosii si articulatii butucanoase, "bataia" repetata a picioarelor in apa este deosebit de utila. La baieti, inotul largeste umerii, la fetite favorizeaza formarea unui bust frumos si ingusteaza soldurile.

Printre parinti exista o teama de microbii din apa piscinelor. Sunt putine riscuri, deoarece apa este supravegheata si verificata. Singura primejdie este din partea dezinfectantelor la copiii cu ochii sensibili: la acestia se recomanda sa poarte ochelari etansi speciali.

Patinajul si schiul

Patinajul si schiul sunt sporturi de iarna care se practica chiar de la 3-4 ani. Din pacate schiul se practica numai la munte necesitand deplasare si cheltuieli impovaratoare.

Bicicleta

Pana la 8 ani exercitiile cicliste trebuie sa se margineasca la ocoluri in gradini, parcuri sau pe trotuarele strazilor din jurul casei.

De la 8 la 9 ani copilul poate fi lasat sa faca plimbari mai lungi.

De abia spre 12 ani sunt permise circuite mai lungi (peste 10 km). Bicicleta este un sport cu doua taisuri. Practicat ca joc este perfect. Ciclismul da rezistenta si constituie o gimnastica ideala pentru gambe si coapse (inclusiv articulatiile de la solduri, genunchi si glezne).

Dar practicat ca sport de performanta are si inconveniente: dezvolta excesiv gambele in detrimentul restului corpului, ajungand pana la franarea cresterii. Muschii abdomenului nu lucreaza deloc, toracele nu se dezvolta, iar capacitatea respiratorie nu se mareste. Nu se recomanda la copiii cu unele devieri ale coloanei vertebrale.

Fotbalul

Se recomanda de la 12 ani la baieti. Toti baietii de 6 sau 7 ani se amuza batand cu piciorul intr-o minge, ei numesc asta "fotbal". Acest gen de jocuri care-i fac sa alerge, sa respire si sa cheltuiasca energie este excelent pentru copii si nu trebuie sa fie interzis.

In ceea ce priveste veritabilul antrenament la fotbal, se cere prudenta. Acest sport dezvolta mai mult partea de jos a corpului pe seama partii superioare. In jocul de fotbal se alearga, dar sprinturile cu opriri bruste, in opozitie cu cursa atletica, dezvolta muschii mai mult in forta decat in elongatie. Un copil care joaca prea mult fotbal va avea coapse peste masura de muschiuloase, ceea ce nu este favorabil alungirii membrelor inferioare (ca si la ciclism).

Jocurile cu balonul (volei, handbal, baschet)

La ambele sexe, voleiul se incepe relativ devreme: pentru baschet varsta minima este de 9 ani. Ultimul trebuie practicat cu moderatie, deoarece solicita mult functiile cardiovasculare.

Aceste sporturi sunt deosebit de utile pentru baieti si fete intre 12 si 16 ani. Sunt sporturi de elongatie, facand sa lucreze toti muschii corpului pe care ii dezvolta in lungime. Sunt exercitii excelente pentru muschii spatelui si dau o buna sustinere a coloanei vertebrale. Favorizeaza o silueta zvelta si eleganta.

Cultiva indemanarea si rapiditatea reflexelor. Dezvolta spiritul de echipa. Stimuleaza cresterea. Sunt admirabile pentru fetite: le vor forma un bust frumos, umeri armoniosi, coapse subtiri, glezne si gambe fine.
Flag Counter

Header Ads

Topindex.ro - Director web Top25.ro
Web Top Gratuit
Web Top Gratuit
Reaver.ro - Director Web SEO cu transfer de Page Rank Arhivarul, motor de cautare si director web romanesc Director web Catalog web util Bloguri, Bloggeri si Cititori SEO Romania I'm listed in News & Media SEO