De fapt, alergatul e doar o distractie. Doar ca, spre deosebire de alte tipuri de divertisment, acesta este bine gandit, verificat si... util! Dar de cate momente utile si in acelasi timp placute ne putem bucura in viata? Puteti avea senzatia ca faceti ceva foarte important, dar in acelasi timp, ascultati cu placere un playlist cu melodiile preferate sau un post de radio, dupa preferinta. Pare ca totul din jur se misca cu o viteza exceptionala, iar cei care trec pe-alaturi, se uita cu mare interes. Poate invidiaza, analizeaza, comenteaza... eh, oricum nu conteaza...
Nu trebuie sa avem o atitudine prea cerebrala fata de alergat. "Serioasa" ar trebui sa fie doar alegerea unei perechi de adidasi, sa fie foarte comozi si practici. Restul inseamna doar placere si rezultate, chiar daca vorbim de forma fizica, care, dupa cateva "iesiri" la alergat (dupa cateva, si nu numai dupa una!), va trece foarte rapid printr-o schimbare.
Motivul nr 2 - Arzi multe calorii
Probabil te gandesti ca poti arde o multime de calorii prin multe alte posibilitati. De exemplu, mergand cu bicicleta sau facand gimnastica. Dar, daca ne uitam un pic peste statistici, care sunt de fapt rezultatele cercetarilor Centrului Medical din Wisconsin, vedem ca...
Intr-o ora putem arde:
* la alergat - 705-865 calorii;
* la vaslit - 606-739 calorii;
* fuga pe scari - 637-746 calorii;
* la schiat - 595-678 calorii;
* la o plimbare cu bicicleta - 498-604 calorii
Mai aveti nevoie de motive? Ei bine, mai sunt...
Motivul nr 3 - Soarta articulatiilor noastre
Sa nu asculti de gura lumii cand ti se spune ca daca mergi frecvent la alergat, iti vei cauza probleme articulare serioase. Dupa cum se stie, osteoartrita este cea mai raspandita forma de artrita care contribuie la deformarea tesutului moale dintre articulatii. Aceasta poate fi provocata de multi factori, iar principalul este chiar surplusul de greutate. De aceea, 80% dintre femei care sufera de artrita sunt obeze si sedentare.
Vreti ca genunchii sa va spuna "merci"? Atunci nu ezitati sa mergeti la alergat. In timp ce alergam, nu numai ca reusim sa ardem o cantitate mare de calorii, dar are loc si procesul de dilatare a venelor (precum si umplerea lor cu oxigen). Oxigenul are puterea sa protejeze sangele de la impactul pe care il pot avea diferite microorganisme periculoase asupra noastra.
Motivul nr 4 - Antistres
Cei care alearga de mai mult timp pot spune o sumedenie de bancuri, ii poti vedea ca adopta o atitudine foarte optimista fata de tot ce-i inconjoara - de parca n-ar exista probleme in viata lor. Oricum, probleme exista in viata tuturor, doar ca atitudinea fata de ele difera de la om la om: unii cad intr-o depresie profunda, in timp ce altii elimina tot stresul in timp ce alearga.
In urma numeroaselor cercetari, Universitatea din Georgia a subliniat faptul ca majoritatea femeilor planuiesc ce au de facut, isi analizeaza gesturile, gandesc cum sa-si rezolve problemele de fiecare zi de la servici in timp ce isi iau portia de jogging. Dupa cateva experimente, oamenii de stiinta au demonstrat ca, pe langa faptul ca ne permite sa alungam orice semne de neliniste, jogging-ul este leacul ideal chiar si pentru cea mai grea depresie. Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand alegem sa alergam in zonele rurale, la bunici sau in afara orasului, departe de poluare.
Motivul nr 5 - Spune "NU" bolilor
Majoritatea expertilor din domeniu sunt de parere ca un program in care nu uitam sa mentionam: ora X = jogging, reduce considerabil riscul de a avea probleme oncologice, inclusiv cele mai grave boli, cum ar fi cancer la san, la uter sau la plamani. O revista britanica cu continut medical relateaza ca printre oamenii care duc un stil activ de viata (5-6 ore de sport pe saptamana), sunt cu 24% mai putin expusi la boli oncologice, spre deosebire de cei mai putin activi (care fac mai putin de 30 de minute de miscare pe saptamana).
Bolile de inima, diabetul si chiar banala gripa ocolesc de cele mai multe ori oamenii care sunt destul de preocupati de sport. Pe langa toate acestea, vei intalni foarte rar pe cineva pasionat de jogging care va avea probleme de vedere. Alergatul in mod regulat reduce riscul aparitiei miopiei.
Motivul nr 6 - Iti prelungesti viata
Cea mai uimitoare cercetare din lume pare sa fie cea facuta de Scoala de Medicina de la Universitatea Stanford. Pentru acest experiment au fost alesi cateva sute de oameni cu varsta inaintata - 538 pasionati de miscare si 432 sanatosi, dar care sunt departe de tot ce inseamna sport. Cercetarea s-a desfasurat intre anii 1984 - 2005. Batrinilor li s-a propus sa faca diverse lucruri simple, de la a deschide un pachet cu lapte, pana la a se spala pe cap.
Zi de zi, fiecare dintre cei care au facut parte din experiment raspundea la intrebarile din chestionar, in care mentiona care dintre aceste lucruri mai sunt in stare sa le faca si care par deja imposibile pentru ei. Cele mai bune rezultate le-au avut, dupa cum era de asteptat, grupa amatorilor de sport.
Dar cel mai interesant (dar si cel mai trist) este ca la sfarsitul experimentului, 85% dintre cei care au preferat sportul erau inca in viata, in timp ce dintre batranii mai putin amatori de miscare, mai traiau numai 66%.