Sportul, de mii de ani pentru sanatate
In urma cu zeci de ani, savantii defineau drept principalele nevoi ale omului: aerul, apa si hrana urmate de suita conditiilor de viata decenta. In prezent, se pare ca lista trebuie sa se updateze de urgenta prin adaugarea activitatii fizice de orice tip.Populatia planetei din tarile industrializate si asa-zis civilizate a devenit o masa de oameni pentru care sedentarismul si consumismul au devenit cele doua religii importante ale zilei. Se pare ca unica scapare vine din activitatea fizica sustinuta. Secretul acesta simplu a fost descoperit de oameni cu peste 6.000 de ani in urma.
Dati importanta recuperarii dupa efort fizic sustinut, beti lichide sub forma de ceaiuri si apa minerala. In caz de febra musculara, consumati miere si faceti miscare la intensitate si frecventa mica.
Evident toti facem sport… Cel mai adesea in fata televizorului unde ne agitam cu berea intr-o parte si alunele in cealalta, urmarind cum altii joaca fotbal, baschet, rugby, handbal sau alearga, inoata, ridica tot felul de greutati. Dupa care, obositi de atata efort, ne indreptam alene spre pat unde adormim pentru a ne trezi a doua zi spre a purcede din nou sa zacem pe scaune cate 8-12 ore prin birouri, cel mai adesea in fata unui calculator.
Urmand ca seara sa mai facem un pic de sport, evident tot in fata ecranului TV. Ei bine, asa trec zilele si viata fiecaruia si, o data cu trecerea fireasca a timpului, vin problemele generate de o alimentatie nesanatoasa, sedentarism si oboseala mentala. Din comoditate si indolenta, omul mileniului trei inventeaza zeci de motive pentru a nu se apuca sa-si miste trupul periodic de dragul sanatatii macar daca nu din alte ratiuni. „Numai sunt tanar(a)”, „Nu pot“, „M-am ingrasat”, „Ce o sa zica lumea?”, „Nu am unde”, „Nu am chef”, „Nu am cu cine”, „Nu am timp”… Cel mai adesea invocam ca nu avem timp. Ei bine, sa dam asadar timpul pe sanatate! Eu zic ca este un targ corect, pentru ca nu-i asa? Sanatatea este inestimabila!
Istoria miscarilor sanatoase
La prima vedere, aparitia sportului este un mister inexplicabil. Pentru ca se stie, oamenii inca din comuna primitiva pana acum 50-60 de ani aveau o viata foarte activa. Timp de milenii ca specie, noi oamenii am fost vanatori, pescari, am lucrat in padure, am trait in sate, ne-am luptat in razboaie, mergeam pe jos zeci de kilometri. Zilnic.
Intr-un cuvant, aveam o existenta foarte activa. Cu toate acestea, oamenii au realizat ca aparitia si dezvoltarea unor miscari armonioase, prestabilite si echilibrate nu duc doar la un efort fizic mai potrivit pentru mentinerea sanatatii, ci induc si integrare sociala, distractie, buna dispozitie, respect, experienta si multe alte valori adevarate, din nefericire azi uitate.
Prima civilizatie care si-a dat seama de acest lucru si a actionat in consecinta a fost cea chineza. Se pare ca lor le datoram aparitia si codificarea primelor seturi de miscari fizice cu scop sportiv si de mentinere a sanatatii si tineretii. In urma cu peste 6.000 de ani, chinezii faceau sport, traditie mentinuta pana in prezent cand China se poate lauda cu una dintre cele mai sanatoase populatii de pe mapamond. Monumentele egiptene din vremea faraonilor cuprind imagini cu alergatori si inotatori. In vechea Persie, cultura fizica era strict inclusa alaturi de artele martiale, redutabilele scoli de lupta denumite Zourkhaneh supravietuind cu succes pana in prezent. Un pas decisiv a fost facut de civilizatia greaca, cea care a dat nastere faimoaselor olimpiade.
Aparuta acum 3.000 de ani pe Muntele Olimp, in preajma lacasului zeilor Greciei Antice, Olimpiada a fost un fenomen unic in sine. Aceasta adevarata oda in miscare inchinata virtutilor umane a supravietuit pana in prezent cu toate ca spiritul ei demn a fost in mare parte compromis de mercantilism, influenta politicului si de individualismul exagerat. O mare parte din sporturi precum diversele forme de atletism, haltere, gimnastica, luptele si boxul au fost daruite umanitatii de catre vechii greci.